Veelgestelde vragen

Siliconentherapie is een effectieve behandeling op basis van siliconen, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters. Het is een makkelijke en onopvallende behandeling die thuis kan worden toegepast. Het is bewezen effectief voor het voorkomen en behandelen van littekens. Het maakt littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken. Siliconentherapie wordt op recept volledig vergoed.

Een aantal klachten kan zich voordoen bij littekens.
De littekens kunnen pijnlijk zijn, jeuken en/of roodheid van de huid geven.
Daarnaast kan het litteken verhoogd zijn, of juist een "putje" maken in de huid.
Het littekenweefsel kan heel hard zijn, waardoor het trekt en bij gewrichten soms beperkingen kan geven bij het bewegen. Daarnaast kan het litteken donkerder of lichter worden dan de omliggende huid.

Er zijn 5 verschillende soorten littekens.
Littekens tot ongeveer vier jaar oud, zijn vaak nog steeds actief aan het genezen. Deze littekens noemen we onrijpe littekens. Wanneer een litteken niet meer actief is, dan wordt het een rijp litteken genoemd. Daarnaast zijn drie andere soorten littekens te onderscheiden. Een atrofisch litteken is gewoonlijk een holte die lager ligt dan de omliggende huid. Een hypertrofisch litteken is meestal verhoogd, maar qua grootte gelijk aan de verwonding. Een keloïd is ook een verhoogd litteken, maar deze kan groter worden dan de oorspronkelijke verwonding. Uitgebreide informatie over de 5 genoemde littekens vind je bij soorten littekens.

Er is een aantal risicofactoren waar abnormale littekenvorming door kan worden beïnvloed:  • Leeftijd: jonge mensen hebben een grotere kans op de vorming van littekens dan oudere mensen

  • Genetische factoren: mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op een litteken.

  • Familiaire aanleg voor het vormen van abnormale littekens.

  • De plaats op het lichaam

  • De oorzaak van de wond

  • Wondinfecties of complicaties

Wil je weten of jij een verhoogd risico hebt op littekenvorming? Doe dan de zelftest: Heb ik een verhoogd risico op littekenvorming?

Een litteken is nooit helemaal te voorkomen. Echter, het is wel mogelijk littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Preventieve behandeling is daarbij essentieel. Met siliconentherapie kan preventieve behandeling worden ingezet. Deze therapie is ook klinisch bewezen.