Printervriendelijke versie

Ziekenhuisbehandelingen

Deze behandelingen van het litteken worden vaak in het ziekenhuis of met tussenkomst van een arts uitgevoerd, aangezien bij deze methoden instrumenten worden gebruikt. Deze methoden zijn vaak pijnlijk, niet altijd makkelijk in gebruik of geven niet altijd de gewenste resultaten. Daarnaast zijn deze methoden vaak niet bewezen door wetenschappelijk onderzoek.


Voorbeelden van ziekenhuisbehandelingen van littekens zijn:


Operatie
Het ongewenste litteken wordt operatief verwijderd. Deze littekencorrectie wordt meestal door de plastisch chirurg uitgevoerd.


Corticosteroïdeninjectie
Injecties met corticosteroïden zorgen voor een langzame vervaging van het litteken. De behandeling is meestal pijnlijk. Er zijn tenminste 2 tot 3 behandelingen nodig, die om de 2 tot 4 weken plaatsvinden.


Radiotherapie
Radiotherapie wordt ook wel bestraling genoemd. Deze therapie wordt meestal uitsluitend toegepast bij de behandeling van keloïden die resistent zijn voor alle andere behandelmethoden, vanwege de vele bijwerkingen van radiotherapie.


Cryotherapie
Bij cryotherapie wordt het litteken 10 tot 30 seconden bevroren. Hiermee wordt voornamelijk de hoogte van het litteken verminderd. Deze behandeling kan pijnlijk zijn. Er zijn meerdere behandelingen nodig met een langere tussenperiode omdat de huid tijd nodig heeft om te herstellen.


Lasertherapie
Laserstralen veroorzaken een specifieke schade aan het littekenweefsel. In het verleden was het recidiefpercentage (% terugkeer van litteken) met deze behandeling echter hoog.