Printervriendelijke versie

Welke soorten littekens zijn er?

Nadat een wond genezen is, kunnen diverse soorten littekens worden gevormd.


Littekens kunnen worden ingedeeld in 5 typen:  • Rijp litteken

  • Onrijp litteken

  • Hypertrofisch litteken

  • Keloïd litteken

  • Atrofisch littekenrijp litteken

Rijp litteken
Een lichtgekleurd, vlak litteken, dat is uitgerijpt. Het litteken zal niet meer veranderen of vervagen.


onrijp littekenOnrijp litteken
Een rood, soms jeukend of pijnlijk, licht verheven litteken. Deze littekens zijn niet uitgerijpt en kunnen nog vervlakken en minder zichtbare littekens worden.


Hypertrofisch litteken
Dit litteken is gewoonlijk rood, dik en gezwollen en kan pijnlijk zijn of
jeuken, maar breidt zich niet uit buiten de Hypertrofisch littekenplaats van de oorspronkelijke verwonding. Een hypertrofisch litteken ontstaat gewoonlijk binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen. Het litteken kan op natuurlijke wijze steeds minder zichtbaar worden, hoewel dit proces zo'n twee jaar kan duren.


Keloïd littekenKeloïd litteken
Een keloïd is een woekering van littekenweefsel en ligt dik, en onregelmatig op de huid, waarbij het zich uitbreidt buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken ziet er vaak rood uit of is donkerder van kleur dan de omliggende huid. Keloïden kunnen maanden na de verwonding ontstaan en kunnen ook erger worden tijdens de zwangerschap. Dit soort litteken wordt meestal niet op
natuurlijke wijze minder zichtbaar. Een keloïd komt
voornamelijk voor bij mensen met een getinte huidskleur.


Atrofisch littekenAtrofisch litteken
Dit soort litteken is gewoonlijk een kleine, ronde holte die beneden het oppervlak van de omringende huid ligt. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het genezingsproces wordt verstoord en onvoldoende nieuwe verbindingsvezels worden gevormd als gevolg van acne of waterpokken. Het virus van acne en waterpokken remt de opvulling van de wond.


Lees hier meer informatie over de behandeling van littekens