Printervriendelijke versie

Wat zijn de risicofactoren voor littekenvorming?

Als een wond ontstaat heb je kans op een litteken. Het risico op littekens na een operatie kan oplopen tot ongeveer 68%. Bij een brandwond kan dit zelfs oplopen tot 91%. Daarnaast is er nog een aantal factoren van invloed op littekenvorming.


Littekenvorming wordt beïnvloed door:  • Leeftijd

  • Genetische factoren

  • Plaats op het lichaam

  • Oorzaak van de wond

  • Wondinfectie of complicaties

Leeftijd
Bij ouderen geneest de huid langzamer terwijl een jonge huid de neiging heeft ‘te veel' te genezen, waardoor grotere, dikkere littekens worden gevormd.


Genetische factoren - huidtype
Mensen met een donker getinte huid hebben veel pigment en krijgen eerder abnormale littekens, zoals keloïden. Daarnaast kan er ook familiaire aanleg zijn voor littekenvorming.


Plaats op het lichaam
Littekens boven of nabij bijzonder actieve spieren, zoals op de rug, benen, schouders en gewrichten, breiden zich vaak uit en worden meer zichtbaar dan littekens die op minder actieve delen van het lichaam worden gevormd.


Oorzaak wond
Een wond veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk heeft meer risico op littekenvorming dan een ‘nette' wond als gevolg van een operatie.


Wondinfectie of complicaties
Een wondinfectie of complicaties verstoren het genezingsproces. Hierdoor wordt de kans op abnormale littekenvorming vergroot. Het is dan ook belangrijk om een wond altijd goed te desinfecteren.


Heb jij een verhoogd risico op littekenvorming? Doe de zelftest en bekijk het resultaat.