Printervriendelijke versie

Wat is siliconentherapie?

Siliconentherapie is een uitermate geschikte methode om een litteken te behandelen en een litteken te voorkomen. De behandeling kan gestart worden direct nadat een wond gesloten is en wanneer de hechtingen verwijderd zijn. Siliconentherapie, heeft een drievoudige werking, is klinisch bewezen en wordt veelvuldig toegepast door specialisten. Siliconentherapie is beschikbaar als siliconengel en siliconenpleisters (sheets).


Siliconentherapie heeft een drievoudige werking
Siliconentherapie heeft een drievoudige werking. Het herstelt niet alleen de vochtbalans, maar kan ook de dieper liggende lagen van de huid beïnvloeden.


1. Siliconentherapie herstelt de vochtbalans
De beschadigde huid is niet in staat een goede vochtbalans te onderhouden. De siliconengel of pleisters vormen een zuurstofdoorlatende, ademende laag op het litteken en zorgen voor herstel van de vochtbalans van de huid. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd.


2. Siliconentherapie herstelt de structuur van de huid
Als een wond is ontstaan probeert het lichaam een infectie te voorkomen. Het lichaam wil daarom zo snel mogelijk het wondgat opvullen en beschadigde bloedvaten afsluiten om bloedverlies te beperken. Enige structuur ontbreekt in dit proces. Hierdoor wordt vaak meer bindweefsel aangemaakt dan nodig, waardoor een verhoogd litteken kan ontstaan. Siliconengel of pleisters zorgen ervoor, door statische lading tussen de siliconenlaag en de huid, dat het bindweefsel (collageen) ordelijk geplaatst wordt.


3. Siliconentherapie verbetert de kwaliteit van het collageen
Door de snelheid waarmee het wondgat wordt gedicht ontstaat vaak te veel bindweefsel (collageen). Het collageen dat zich vormt is niet altijd van de juiste kwaliteit. De siliconengel of pleisters stimuleren het proces van de afbraak van dit eerst gevormde collageen. Het lichaam maakt vervolgens nieuw goed collageen aan, waardoor het litteken vlakker en zachter wordt.


Er zijn verschillende producten gebaseerd op siliconen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Dermatix, Scarban of Mepiform. Vaak worden siliconenbehandelingen op recept volledig vergoed. De meest gebruikte siliconengel is Dermatix. Wil je meer informatie over Dermatix ga dan naar behandelen littekens met Dermatix.