Printervriendelijke versie

Voorkomen van littekens

Voorkomen is beter dan genezen wordt vaak gezegd. Dit is bij littekens zeker het geval. Het is beter een litteken te voorkomen, dan het te laten uitrijpen en daarna te behandelen. Wanneer een litteken nog niet volledig is uitgerijpt, is het namelijk veel makkelijker te beïnvloeden. Het uitrijpingsproces van een litteken kan tot ongeveer 2 jaar duren. Hoe eerder een litteken wordt behandeld, hoe groter de kans op een mooi resultaat.


Voorkom een infectie
Allereerst is het belangrijk om een wond goed te verzorgen, zodat er geen infectie ontstaat. Dit verlaagt het risico op het ontstaan van littekens. Daarnaast is het verstandig om gezond te leven, zodat het genezingsproces zo goed mogelijk verloopt. Het is belangrijk om de behandeling van het litteken zo snel mogelijk te starten.


Littekens voorkomen met siliconentherapie
Een uitermate geschikte methode om een litteken te voorkomen is met behulp van siliconentherapie. Siliconentherapie is verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters (sheets). De behandeling kan gestart worden direct nadat een wond gesloten is en wanneer de hechtingen verwijderd zijn.


Heb jij een verhoogd risico op littekenvorming? Vul de zelftest in en bekijk het resultaat.