Printervriendelijke versie

Thuisbehandelingen

Bij deze behandeling van het litteken wordt gebruik gemaakt van medicijnen, hulpmiddelen of therapie, die zonder tussenkomst van een arts kunnen worden gebruikt.


Voorbeelden van thuisbehandelingen van littekens zijn:


Siliconentherapie: gel of sheets
Een effectieve methode om een litteken te behandelen en te voorkomen is met behulp van
siliconentherapie. De behandeling kan gestart worden direct nadat een wond gesloten is en wanneer de hechtingen verwijderd zijn. Door de drievoudige werking wordt het litteken zachter, vlakker en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert de roodheid, jeuk en pijn van het litteken.


Druk-/compressietherapie
Door druk uit te oefenen op het litteken wordt het litteken vlakker en soepeler. Ook wordt deze therapie toegepast om de kans te verkleinen dat een litteken na behandeling terugkomt. Er kan druk worden gezet door middel van een spons, plastic plaatje of elastische drukkleding. De behandeling kan van 4 maanden tot zelfs 2 jaar duren.


Er zijn verschillende producten gebaseerd op siliconen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Dermatix, Scarban of Mepiform. Vaak worden siliconenbehandelingen op recept volledig vergoed. De meest gebruikte siliconengel is Dermatix. Wil je meer informatie over Dermatix ga dan naar behandelen littekens met Dermatix.